Peltolaituri Oy etsii avoimin mielin uusia ratkaisuja paremman tuotannon saavuttamiseksi. Umpilehmien ruokintaan panostaminen on yksi tärkeimmistä askelista.

Härmän laakeilta pelloilta löytyy Peltolaituri Oy:n kolmen robotin navetta. Ari Peltokankaan osakeyhtiö on ollut toiminnassa uusissa tiloissa jo kolme vuotta. Ari kehittää tilaa innolla ja tällä hetkellä rakenteilla on uusi vasikkala. Hiehot kasvatetaan vanhassa lypsynavetassa. Vasikoiden siirtyessä omaan tilaansa navettaan saadaan paikka 180 lehmälle. Tilalla keskitytään tekemään työt kunnolla ja siitä on todisteena maitotuotos, 12 500 litraa meijeriin lehmää kohti vuodessa.

Korkean tuotoksen ja hyvän eläinterveyden takaa löytyy paljon työtä ja ruokinnan suunnittelua. Ruokinta Peltolaiturin tilalla halutaan tehdä oikeaoppisesti, kuten umpilehmienkin kanssa, jotta saadaan paras mahdollinen lypsylehmä. Umpilehmien tulee saada juuri niille sopivaa rehua ja oikeat kivennäiset, joilla taataan hyvä terveys syntyvälle vasikalle sekä maidontäyteinen alku uudelle lypsykaudelle.

Umpilehmien aperuokinnan toteuttaminen erikseen on kuitenkin usein työlästä, koska annosmäärät ovat pienet. Isolla apevaunulla pientä määrää on vaikea tehdä ja isompi annos puolestaan lämpenee joko ruokintapöydällä tai kasassa. Ari ajatteli, että mitä jos seoksen voisi tehdä suurempana annoksena ja säilöä kuten säilörehun. Ja mitä sitä jäädä miettimään, kun voi kokeillakin!

Ari Peltokangas lähti toteuttamaan ideaansa Peltolaiturin tilalla seuraavasti: Hän sekoitti kahden apevaunun annoksen vastaamaan 3 viikon käyttömäärää ja seoksessa on säilörehua, kuivaa heinää, olkea, vähän viljaa ja rypsiä. Mukaan lisättiin tietysti umpilehmien kivennäinen Teho Pro Umpi sekä umpilehmille suunniteltu täydennysrehu Teho-Umpi Boost. Seokseen lisättiin tämän jälkeen tavallista AIV-happoa ja annos kasattiin betonilaatalle. Poljettiin ja peitettiin kuten rehuaumakin.

Ensimmäisten kokemusten pohjalta säilöntä toimii oikein hyvin, työmäärä on pienempi ja rehun laatu on hyvä. ”Seuraavaksi kokeillaan isompaa annosta”, Ari kertoo. Hän suosittelee kaikkia miettimään, miten asiat tilalla voisi tehdä toisin - ja ei vain miettimään, vaan myös kokeilemaan. Panostus umpilehmiin kannattaa aina!

Feedexin rehuedustaja Raimo Näsi myötäilee. Vaikka ajatellaan, että umpikausi on lyhyt verrattuna lypsykauteen ja että sen aikainen ruokinta ei voi niin paljon vaikuttaa, niin totuus on toinen. Juuri ennen poikimista voidaan vaikuttaa niin syntyvän vasikan terveyteen sekä istukan kautta siirtyvillä ravintoaineilla että ternimaidon laadun parantumisen kautta. Poikiva lehmä hyötyy suuresti siitä, että sen hivenainestatus on mahdollisimman korkea ja se suoriutuu poikimisen aiheuttamasta stressistä mahdollisimman hyvin. Lisäksi oikeanlaisella ruokinnalla voidaan vaikuttaa maitomääriin lypsykautta ajatellen sekä vähennetään aineenvaihduntasairauksien riskiä. Raimo suositteleekin kaikille Teho Pro Umpi -kivennäistä sekä Teho-Umpi Boostia. Olisi myös hyvä aina välillä mennä läpi rutiinit omalla tilalla ja miettiä miten työtä voisi helpottaa sekä samalla saavuttaa parempi tulos.

Syysmyrskyn jälkeen paistaa marraskuun matala aurinko – Tarja ja Ari Peltokangas rakenteilla olevan vasikkalan edessä, taustalla navetta.
Syysmyrskyn jälkeen paistaa marraskuun matala aurinko – Tarja ja Ari Peltokangas rakenteilla olevan vasikkalan edessä, taustalla navetta.

Lue lisää

Feedexin Oskar suosittelee

Bio-Mos MR Vasikoiden ripuli on hyvin tavallista tiloilla ja sillä on suuri negatiivinen vaikutus vasikoiden kasvuun. Vasikat ovat yhtä kuin tilan tulevaisuus ja siksi jokainen vasikoiden terveyteen investoitu euro on hyvä investointi. Meillä Feedexillä on erittäin hyvä tuote ripulia vastaan ja se…

Vasikan alkutaipaleella on merkitystä

Pieni vasikka kasvaa ja kehittyy hyvin, kun sekä ravinto että olosuhteet ovat hyvät. Makuupaikan tulee olla kuiva ja riittävän lämmin, myös ilmanvaihdosta on huolehdittava. Vasikalla on myös aina oltava raikasta vettä tarjolla. Vedenjuonti ei vaikuta maidonjuontiin negatiivisesti ja on erityisen…

Vastasyntynyt vasikka on tulevaisuuden lypsylehmä tai lihanauta

Pienen vasikan hoito ja ruokinta vaikuttaa suuresti siihen, millainen lypsylehmä tai lihanauta eläin on täysikasvuisena. Mitä enemmän vasikka kasvaa alkuvaiheessa, sitä enemmän maitoa tai lihaa on luvassa myöhemmin. Myös vasikan terveys, etenkin suoliston osalta, vaikuttaa paljon. Mitä paremmassa…

Osa II Testitulokset kasvukauden 2022 hometoksiineista Suomessa

Vilja ja apeseos Säilörehunäytteiden lisäksi testasimme myös 5 vilja- sekä 5 apeseosnäytettä viime kasvukaudelta. Kuten jo kotimaassa tehtyjen DON-testien perusteella oli odotettavissa hometoksiineja, oheinen testi paljasti viljanäytteistä löytyvän keskimäärin 8,8 toksiinia per näyte. Jossain…

Testitulokset kasvukauden 2022 hometoksiineista Suomessa

Feedexin kansainvälisen yhteistyökumppanin Alltechin laboratorio Irlannissa testaa hometoksiineja raaka-ainenäytteistä (viljat, säilörehu, olki, myös apeseos). Heidän Alltech 37+ -testi tunnistaa yli 50 eri hometoksiinia. Analyysitulokset antavat tietoa sekä riskiarvion (REQ) siitä, kuinka löydetyt…