Kasvukausi 2022 on takana. Satoa tuli onneksemme edellistä vuotta paremmin, mutta hometoksiinit näyttävät olevan nyt aiempia kausia suurempi riski.

“Olen kuullut joskus hometoksiineista. Eikös ne ole niitä DON-juttuja viljassa?”

Hometoksiineja esiintyy viljan lisäksi myös säilörehussa, kuivassa heinässä, oljissa yms. Hometoksiinit syntyvät, kun jokin home ”stressaantuu” ja alkaa tuottamaan homemyrkkyjä / hometoksiineja / mykotoksiineja. Tämä vaikuttava tekijä voi olla esim. kylvö- ja kasvukauden lämpötilan suuret vaihtelut, kuivuus tai liika kosteus tai jopa edellisen kauden toksiinit. Toksiineja syntyy pellon lisäksi myös varastoinnissa. Homeet voivat olla joko näkyviä (sinivihreä Penicillium-home säilörehussa tai punertava home murskeviljassa), mutta myös näkymättömiä. Pelkkä näkyvä home ei aina tarkoita toksiinien olemassaoloa, mutta riski on tällöin korkeampi. Homeisen tai pilaantuneen rehun syöttäminen ei kuitenkaan koskaan ole hyvä asia.

Hometoksiinien aiheuttamat oireet ovat laajat ja vaihtelevat sekä valitettavan usein vaikeasti analysoitavia. Useimmiten toksiineja löytyy useampaa sorttia ja tällöin yhteisvaikutus on voimakkaampi. Hometoksiinit toimivat usein myös antibioottien tavoin ja tuhoavat pötsin mikrobeja. Jos jokin seuraavalta listalta tuntuu tutulta, niin kyseessä voi olla toksiiniongelma.

  • ruokinta pysyy samanlaisena, mutta maitotuotos vaihtelee, syönti vaihtelee ja lanta voi olla osalla lehmiä löysää
  • aineenvaihduntasairaudet kasvavat, pötsi ei selkeästi toimi optimaalisesti, paljon vaihtelua
  • terveysongelmia esiintyy enemmän, mutta tarkkaa syytä ei löydy, lehmillä voi olla mm. utaretulehduksen oireita, mutta ei tulehdusta.
  • soluluvut nousevat ilman selkeää syytä
  • kiimakierto vaihtelee, eläimet eivät tule tiineeksi, lisääntymiselimistä voi löytyä jopa rakkuloita
  • eläimet ripuloivat, ulosteessa voi olla verta, jopa yllättäviä kuolemia

Homesieppari avuksi!

Onneksi ongelmaan on tarjolla apua. Me voimme tarjota ruokintaan mukaan toksiinisitojan, joka auttaa vähentämään toksiinien aiheuttamia ongelmia. Toksiinisitojaa tulee käyttää ainakin niin kauan kuin toksiinien ”saastuttamaa” raaka-ainetta on tarjolla tai ennaltaehkäisevästi. Ongelmat kun voivat tulla missä vaiheessa vuotta tahansa, ei vain syksyllä.

Teho-DeToxTeho DeTox on erikoisrehu, joka sisältää toksiinisitojaa Mycosorb A+ sekä pötsin toimintaa tukevia Yea-Sacc -elävää hiivaa ja soodaa. Rehua annetaan oireiden näkyessä 250 g / lypsylehmä / päivä ja myöhemmin ylläpitovaiheessa määrän voi laskea 200 grammaan päivässä. Yleensä tuotteen tehon näkee jo 1-2 viikon sisällä ruokinnan aloittamisesta. Teho DeTox on jauheinen, mutta maistuu myös säilörehun päälle annosteltuna – sopii siis kaikille. Tuote on pakattu 25 kg säkkeihin, 625 kg lavalla. Rehua voi myös ostaa pienempiä määriä, mutta suosittelemme aina laskemaan kahden viikon käyttömäärän tuotetta kokeiltaessa.

”Haluan tietää lisää. Miten voin selvittää onko rehussani hometoksiineja ?”

Me voimme testata rehun. Voimme lähettää laboratorioon Irlantiin raaka-ainenäytteitä (vilja, säilörehu) ja saamme tiedon yli 50 eri toksiinista sekä niiden vaikutuksista. Tänä syksynä olemme saaneet tuloksia jo useammasta säilörehunäytteestä, ja tähän mennessä niistä kaikista on löytynyt toksiineja. Kaikista on löytynyt myös enemmän kuin kahta toksiinia per näyte, mikä on enemmän kuin aiempina vuosina.

Palvelu toksiinien testaamiseen on mahdollista kaikille, otat vain yhteyttä alueesi edustajaan, niin kerromme lisää ja sovimme käytännön hommista näytteen lähetyksen suhteen.

Autamme mielellämme! Yhteystiedot löydät täältä

Lue lisää

Vastasyntynyt vasikka on tulevaisuuden lypsylehmä tai lihanauta

Pienen vasikan hoito ja ruokinta vaikuttaa suuresti siihen, millainen lypsylehmä tai lihanauta eläin on täysikasvuisena. Mitä enemmän vasikka kasvaa alkuvaiheessa, sitä enemmän maitoa tai lihaa on luvassa myöhemmin. Myös vasikan terveys, etenkin suoliston osalta, vaikuttaa paljon. Mitä paremmassa…

Osa II Testitulokset kasvukauden 2022 hometoksiineista Suomessa

Vilja ja apeseos Säilörehunäytteiden lisäksi testasimme myös 5 vilja- sekä 5 apeseosnäytettä viime kasvukaudelta. Kuten jo kotimaassa tehtyjen DON-testien perusteella oli odotettavissa hometoksiineja, oheinen testi paljasti viljanäytteistä löytyvän keskimäärin 8,8 toksiinia per näyte. Jossain…

Testitulokset kasvukauden 2022 hometoksiineista Suomessa

Feedexin kansainvälisen yhteistyökumppanin Alltechin laboratorio Irlannissa testaa hometoksiineja raaka-ainenäytteistä (viljat, säilörehu, olki, myös apeseos). Heidän Alltech 37+ -testi tunnistaa yli 50 eri hometoksiinia. Analyysitulokset antavat tietoa sekä riskiarvion (REQ) siitä, kuinka löydetyt…

Hivenaineet ovat tärkeitä!

Hivenaineet, kuten sinkki, kupari, mangaani ja seleeni ovat välttämättömiä nautakarjan optimaaliselle terveydelle, kasvulle, lisääntymiselle ja vastustuskyvylle. Hivenaineet eli mikromineraalit sisältyvät aineenvaihduntaa sääteleviin entsyymeihin ja hormonien tuotantoon. Tämän lisäksi ne ovat…

Asiakastarina Perttu / Poronrehut

Presiis Poro on kehitetty yhteistyössä Ranualaisen Perttu Mikon kanssa. Presiis Poron kehityksessä on ollut päämääränä edullinen ja toimiva rehu talven ruokintaan. ”Rehun kehitys on alkanut jo useampi vuosi sitten, alusta asti rehu on ollut hyvälaatuinen ja toimiva, joten siihen on tarvinnut tehdä…